2

2

-1

0

Nowości

Promocje

[]

Najnowsze Artykuły
Poprawna, bezpieczna suplementacja

Zdecydowana większość osób skupia się na tym jakie suplementy należy przyjmować celem dla lepszego zdrowia. Jednak o prócz tego czym się suplementować, niezwykle istotne pozostaje również jak przyjmować suplementy.

Tagi
Witamina D – witamina słońca
Witamina D – witamina słońca

witamina d pomarańczko 

Witamina D jest jedną z najważniejszych witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach.


 Spis treści


Witaminą D nazywamy związki należące do grupy steroidów

  • Witamina D1 – kalcyferol
  • Witamina D2 – ergokalcyferol
  • Witamina D3 – cholekalcyferol

Witamina D3 ze słońca

Aby ludzki organizm mógł wyprodukować wystarczająca ilość witaminy D, potrzebuje światła słonecznego. W skórze znajduje się 7 – dehydrocholesterol.

Pod wpływem działania promieniowa ultrafioletowego typu B (UVB) dochodzi do przekształcenia go w prowitaminę D. Prowitamina D na skutek działania temperatury ulega konwersji do witaminy D3.

W naszej szerokości geograficznej w okresie letnim optymalna synteza witaminy D zachodzi przez 9 godzin, w okresie wiosennym oraz jesiennym) przez 3 godziny dziennie, a w miesiącach zimowych jest jeszcze mniejsza.

Często jedynym sposobem na zaspokojenie zapotrzebowania na witaminę D jest dostarczenie jej z zewnątrz.

Działanie korzystne na organizm witaminy D

  • wzmacnia zęby i kości
  • reguluje wzrost, twardnienie oraz procesy naprawcze kości przez wpływ na wchłanianie wapnia i fosforu z jelita cienkiego
  • zapobiega krzywicy
  • leczy hipokalcemię u osób z chorobą nerek
  • leczy pooperacyjne skurcze mięśni
  • współdziała z wapniem w procesie tworzenia kości
  • pobudza prawidłowy wzrost i rozwój niemowląt i dzieci
  • wzmacnia system odpornościowy
  • ochrania naczynia krwionośne
  • pomaga zwalczać: alergię, zapalenie stawów, artrozę, astmę, nadciśnienie, chroniczne zapalenie jelit, demencje, depresje, cukrzyce, fibromialgię, osteoporozę

Przypuszczalne działania korzystne witaminy D

  • może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi lub raka jelita grubego
  • może być stosowana w łagodzeniu objawów starzenia się organizmu
  • może być stosowana w leczeniu zaburzeń wchłaniania witaminy D w zwłóknieniu torbielowatym

Zobacz też: Dolegliwości zdrowotne po czterdziestce

Kto potrzebuje dodatkowych dawek witaminy D?

  • osoby z niedoborami żywieniowymi lub ze zwiększonym zapotrzebowaniem na substancje odżywcze
  • osoby w wieku powyżej 55 lat rzadko przebywające na słońcu (używające filtrów przeciwsłonecznych)
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią
  • dzieci karmione piersią
  • osoby długo zostające pod wpływem nadmiernego stresu
  • pacjenci z przewlekłą, wyniszczającą chorobą
  • pacjenci po przebytej niedawno operacji
  • pacjenci po chirurgicznym wycięciu części przewodu pokarmowego
  • osoby po niedawnych ciężkich oparzeniach lub urazach
  • osoby o ciemnej skórze
  • pacjenci z uszkodzeniem wątroby, takimi jak marskość lub żółtaczka zastoinowa (po konsultacji z lekarzem)
  • wegetarianie ściśle przestrzegający diety jarskiej i przebywający mało na słońcu
  • chorzy na zwłóknienie torbielowate
  • alkoholicy i narkomani

Objawy niedoboru witaminy D

  • krzywica (choroba niedoboru witaminy D u dzieci)
  • osteomalacja (krzywica dorosłych)
  • zmniejszona odporność
  • słabsze samopoczucie
  • bóle kości i mięśni
  • szybkie przemęczanie się
  • bezsenność
  • biegunka
  • problemy z apetytem
  • choroby przyzębia
  • nadciśnienie

Skórne objawy niedoboru witaminy D

  • nadmierna suchość skóry
  • łuszczenie się naskórka
  • mocno napięta skóra
  • świąd
  • zwiększenie wydzielania sebum

Witamina D – dawkowanie

Podawanie preparatów z witaminą D musi być kontrolowane ze względu na możliwość przedawkowania. Przed rozpoczęciem suplementacji zaleca się wykonanie badania poziomu witaminy D we krwi.

Wiedząc jaki jest jej poziom z pomocą lekarza bądź farmaceuty można dokładnie dopasować dawkę witaminy D. Osoby, które ze względów zawodowych lub zdrowotnych nie wychodzą na światło dzienne, powinni przyjmować witaminę D w postaci suplementów.

Nadmiar witaminy D magazynowany jest w tkance tłuszczowej i może prowadzić do efektów toksycznych.

Objawy toksyczne działania witaminy D to: wymioty, nudności, osłabienie apetytu, utrata masy ciała, zaparcia.

Witamina D – dawka profilaktyczna

witamina D tabletkiDawka profilaktyczna, czyli dawka dla osoby zdrowej, która nie ma niedoborów powinna być dopasowana na podstawie: wieku, wagi, ekspozycji na słońce, pory roku, trybu życia.

Profilaktyczna dawka witaminy D w grupach ryzyka – 2000 j.m./dobę.

Witamina D – dawkowanie dla noworodków i niemowląt

  • suplementacja od pierwszych dni życia do 6 m. ż., niezależnie od sposobu karmienia – 400 j.m./dobę
  • suplementacja od 6 do 12 m. ż. 400-600 j.m./dobę

Dla wcześniaków istnieją oddzielne wytyczne, dawkę ustala lekarz indywidualnie.

Witamina D – dawkowanie dla dzieci 1-10 lat

  • suplementacja dla dzieci zdrowych, które opalają się z odsłoniętymi przedramionami
i nogami przez min. 15 minut dziennie w godzinach 10 -15, bez kremu ochronnego, od maja do września suplementacja nie jest konieczna, lecz nadal zalecana
  • jeśli wytyczne nie są spełnione, zalecana jest suplementacja 600-1000 j.m./dobę, 
w zależności od masy ciała, jak również od spożycia witaminy D przez cały rok

Witamina D – dawkowanie dla młodzieży 11-18 lat

  • suplementacja dla osób w wieku 11-18 lat zdrowych, które opalają się
z odsłoniętymi przedramionami i nogami przez min. 15 minut dziennie w godzinach 10-15, bez kremu ochronnego, od maja do września suplementacja nie jest konieczna, lecz nadal zalecana
  • jeśli wytyczne nie są spełnione, zalecana jest suplementacja 800-2000 j.m./dobę, 
w zależności od masy ciała, jak również od spożycia witaminy D przez cały rok

Witamina D – dawkowanie dla dorosłych 19-65 lat

  • dawkowanie dla dorosłych zdrowych, które opalają się z odsłoniętymi przedramionami i nogami przez min. 15 minut dziennie w godzinach 10-15, bez kremu ochronnego od maja do września suplementacja nie jest konieczna, lecz nadal zalecana
  • jeśli wytyczne nie są spełnione, zalecana jest suplementacja 800-2000 j.m./dobę, w zależności od masy ciała, jak również od spożycia witaminy D przez cały rok

Witamina D – dawkowanie dla kobiet w ciąży i karmiących piersią

  • suplementację należy rozpocząć po zbadaniu stężenia witaminy D we krwi
  • jeżeli ocena stężenia witaminy D nie jest możliwa zalecana jest suplementacja 
w dawce 2000 j.m./dobę

Witamina D – dawkowanie dla seniorów 65-75 lat

W związku z zmniejszoną skutecznością syntezy skóry zaleca się suplementację witaminy D w dawce 800-2000 j.m./dobę w zależności od masy ciała i spożycia witaminy D przez cały rok.

Witamina D – dawkowanie dla seniorów >75 lat

W związku z zmniejszoną skutecznością syntezy skóry, zmieniony metabolizm zaleca się suplementację witaminy D w dawce 2000 j.m./dobę w zależności od masy ciała i spożycia witaminy D przez cały rok. Suplementacja powinna być prowadzona pod kontrolą lekarza.

Przykładowa zawartość witaminy D w produktach spożywczych (w µg/100 g)

  • tran z wątroby 330,0
  • borowiki suszone 23,0
  • pstrąg 22,0
  • łosoś 18,0
  • omułek 8,0
  • jaja kurze 2,0
  • pieczarki 2,0
  • wątróbka wołowa 1,7
  • mleko krowie 0,1

Czym jest DHA?

DHA to kwas dokozaheksaenowy, należący do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. DHA nie jest wytwarzany przez organizm ludzki, musi być dostarczany wraz z pożywieniem. DHA jest niezbędny do właściwego funkcjonowania wielu układów.

Kwas dokozaheksaenowy jest istotnym składnikiem strukturalnym tkanki nerwowej. Wpływa na ukrwienie mózgu, wspomaga przepływ bodźców nerwowych. Wspiera działanie neuroprzekaźników serotoniny i dopaminy, które odpowiedzialne są m.in. za dobre samopoczucie.

Działanie korzystne na organizm DHA

  • wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu
  • wpływa na funkcjonowanie wzroku
  • wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
  • zwiększa odporność
  • pomaga w stabilizacji równowagi hormonalnej
  • reguluje ciśnienie krwi
  • przeciwdziała odkładaniu się blaszek miażdżycowych
  • wpływa na prawidłową gospodarkę wapniową

Źródła DHA

Naturalnym źródłem DHA są:

  • algi morskie
  • tłuste ryby morskie, np. makrela, śledzie, łosoś, sardynki, halibut
  • olej rybi
  • olej lniany i rzepakowy
  • orzechy włoskie
  • tofu
  • siemię lniane

Jeśli dieta nie jest zbilansowana, bogata w powyższe składniki zaleca się suplementowanie DHA.

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl