2

2

-1

0

Nowości

Promocje

[]

Najnowsze Artykuły
Tagi
Poznaj moc kurkumy!
Poznaj moc kurkumy!

kurkuma w kapsułkach

Intensywnie żółta kurkuma stosowana jest powszechnie jako bezpieczny barwnik do żywności. W kuchniach krajów Azji należy do najbardziej lubianych przypraw. Szeroko znane są także właściwości zdrowotne kurkuminy - od wieków stosowanej w medycynie tradycyjnej.


Spis treści


Właściwości te potwierdza wiele badań naukowych. Kurkumina ma silne i wyraźne działanie przeciwzapalne i przeciwoksydacyjne, a także przeciwbólowe. Reguluje wydzielanie żółci i poziom glukozy we krwi oraz wspomaga odchudzanie. Wywiera korzystny wpływ na skórę i włosy.

Wbrew popularnym legendom, nie można jej jednak traktować jako "cudownego leku" na wszystkie choroby. To bardzo bezpieczny i rzeczywiście skuteczny naturalny środek leczniczy, który należy jednak prawidłowo stosować.

Czym jest kurkuma?

Kurkuma, czyli ostryż długi (Curcuma longa), należy do najbardziej popularnych roślin przyprawowych. Jest blisko spokrewniona z imbirem, który przypomina również wyglądem, pozbawiona jest jednak jego pikantnego smaku. Cechuje ją delikatny, ale charakterystyczny korzenny posmak.

Ceni się ją zwłaszcza w kuchni indyjskiej, a także w kuchni bliskowschodniej (np. jako dodatek do pilawu). W Indiach jest najczęstszym składnikiem mieszanek przyprawowych (curry, massala). W kuchniach krajów europejskich wykorzystywana jest głównie do barwienia potraw (np. ciast drożdżowych, którym nadaje intensywnie żółtą barwę) oraz jako tani zamiennik szafranu.

Kurkuma w przemyśle spożywczym

W przemyśle spożywczym wykorzystywana jest jako naturalny i całkowicie bezpieczny dla zdrowia barwnik, a nawet jako dodatek do karmy dla kur, dzięki któremu żółtka mają intensywny kolor.

kurkuma w przemyśle spożywczym

W krajach Azji barwi się kurkumą charakterystyczne szaty buddyjskich mnichów. Równie interesujące, jak właściwości kulinarne kurkumy i jej rola w kulturze, są jej właściwości zdrowotne. Jest ona jedną z najbardziej korzystnych dla zdrowia roślin - wywiera wpływ zwłaszcza na regulację przemiany materii oraz na odporność organizmu.

Jako surowiec kulinarny i zielarski wykorzystuje się kłącza kurkumy, a więc zgrubiałe korzenie okryte cienką skórką. W Azji spożywa się również liście tej rośliny.

Właściwości zdrowotne kurkumy mają w pełni jedynie kłącza stabilizowane - świeże korzenie kurkumy dostępne w sklepach spożywczych charakteryzują się obniżoną zawartością substancji aktywnych i nie nadają się do stosowania leczniczego. Jeszcze niższa jest zawartość kurkuminy i desmetylokurkuminy w stosowanej jako przyprawa sproszkowanej kurkumie suszonej.

Składnik aktywny

Aktywnym składnikiem kurkumy jest przede wszystkim polifenol znany jako kurkumina, a także jej substancje pochodne (demetoksykurkumina, bisdemetoksykurkumina i cyklokurkumina).

Występuje ona w dwóch formach chemicznych: ketonowej i enolowej. Standaryzowane wyciągi z kurkumy (zazwyczaj przyjmowane w formie kapsułek) zapewniają stabilność chemiczną preparatu. Inne aktywne składnik kurkumy (których działanie jest słabiej znane), to ar-turmeron, α-turmeron, β-turmeron, β-caryophyllen, eucaliptol i α-phellanderen.

Są to delikatne olejki eteryczne odpowiadające za charakterystyczny smak i zapach kurkumy.

Jak stosować kurkumę w celach leczniczych?

Właściwości prozdrowotne ma tak kurkuma świeża, jak i suszona (sproszkowana). Najlepszym wyborem jest jednak stabilizowany wyciąg ze świeżej kurkumy. Zaletą wyciągów roślinnych jest to, że są one stabilne chemicznie. Daje to pewność, że zawartość kurkuminy i innych substancji aktywnych zawartych w kłączach kurkumy jest duża.

Wyciąg z kurkumy w kapsułkach przyjmowany razem z posiłkami zapewnia również wysoką wchłanialność substancji aktywnych.


Zobacz produkt

kurkuma w kapsułkach

Kurkuma w kapsułkach


Korzenie kurkumy na sklepowych półkach są często przesuszone i zleżałe, a przez to pozbawione substancji korzystnych dla zdrowia. Tak suszenie, jak i gotowanie kurkumy negatywnie wpływa na jej właściwości zdrowotne.

Kurkuma stanowi też często środek zapobiegawczy (przeciwinfekcyjnie) i stosowany długotrwale (przeciwbólowo). Zazwyczaj nie ma więc możliwości wystarczająco częstego przyjmowania kurkumy z żywnością. Wygodna i rzeczywiście skuteczna forma przyjmowania kurkuminy to standaryzowane kapsułki, które zwiększają biodostępność niszczonej przez światło, wysoką temperaturę i działanie soków żołądkowych kurkuminy.

Smak kurkumy

Smak kurkumy nie wszystkim odpowiada. Nie lubią jej zwłaszcza dzieci - tymczasem to właśnie dla nich kurkuma jest szczególnie korzystna ze względu na właściwości antyprzeziębieniowe. Przyprawa ta ma również silne właściwości barwiące, które sprawiają, że dla wielu jest niewygodna w zastosowaniu.

Świeżą kurkumę trzeba obierać ze skórki, co skutkuje brzydkim i trudnym do usunięcia zabarwieniem paznokci i skóry dłoni. To kolejny powód, dla którego stosowanie kurkumy w kapsułkach jest bardziej praktyczne.

Właściwości lecznicze kurkumy

Właściwości lecznicze kurkumy docenia tak medycyna naukowa, jak i tradycyjna oraz alternatywna. Znane są zwłaszcza w ajurwedzie, tradycyjnej medycynie indyjskiej.

W Europie korzystne dla zdrowia właściwości kurkumy doceniane są już od średniowiecza - dzięki arabskim traktatom medycznym, które opierały się na starożytnych dziełach medyków indyjskich. Współcześnie przeprowadzono wiele badań klinicznych nad właściwościami kurkumy.

Wywiera ona wpływ na ciało ludzkie tak na poziomie komórkowym, jak i na poziomie całych układów organizmu. Jako aktywna substancja chemiczna oddziałuje na białka, enzymy, cytokiny, receptory i czynniki wzrostu. Ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Właściwości przeciwzapalne - kurkuma na przeziębienie

Do najlepiej udowodnionych zalet kurkuminy należą jej właściwości przeciwzapalne.

Obok czosnku, miodu i imbiru należy ona do najbardziej skutecznych środków podnoszących odporność na infekcję - jest to "naturalny antybiotyk".

Kurkuma jest więc środkiem zapobiegającym przeziębieniom. Zwiększa w organizmie poziom glutationu, silnego stymulatora odporności. Bezpośrednio zwalcza przyczynę przeziębień - wirusy i bakterie. Właściwości antyoksydacyjne kurkuminy są wyższe, niż witaminy C i E.

Kurkuma jako środek wspomagający odchudzanie

Kurkuma nie tylko reguluje pracę układu pokarmowego, ale także pobudza wydzielanie żółci. Ułatwia więc trawienie i szybsze spalanie tłuszczu. Stanowi dzięki temu dobry środek wspomagający odchudzanie. Korzystne dla osób odchudzających się jest także to, że kurkumina przyspiesza metabolizm, redukując odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Inną ważną właściwością tej substancji jest regulowanie poziomu glukozy we krwi - jak wiele przypraw, kurkuma pobudza apetyt, zapobiega jednak związanym z wahaniami poziomu cukru napadom "wilczego głodu".

Kurkuma a dolegliwości bólowe i praca układu nerwowego

Bóle układu kostno-stawowego i bóle reumatoidalne są przewlekłe - stałe przyjmowanie środków przeciwbólowych jest przy tym niekorzystne dla organizmu. Z pomocą przychodzi tu kurkuma w kapsułkach, która przy systematycznym stosowaniu zwalcza stany zapalne stawów. Jest działającym przyczynowo, naturalnym i bezpiecznym środkiem przeciwbólowym.

Prócz bólów kostno-stawowych, zwalcza również bóle neuropatyczne. Wiąże się to ze stymulującym oddziaływaniem kurkuminy na układ nerwowy oraz z faktem, że łagodzi ona stany zapalne zakończeń nerwowych. Przyjmowanie kurkumy pozwala przezwyciężyć drętwienie i niedowład stóp i dłoni. Jest ona także badana jako środek łagodzący demencję i chorobę Alzheimera.

Wpływ kurkumy na jelita i żołądek

Kurkuma działa ochronnie na układ pokarmowy. Pomaga zwalczać objawy takie jak nadkwasota, nudności, odbijanie i wzdęcia.

Wiele leczniczych substancji aktywnych powoduje podrażnienia żołądka i jelit. Dotyczy to również środków naturalnych, ziół i przypraw - wiele z nich (np. imbir) ma wprawdzie działanie przeciwbakteryjne, podrażnia jednak chorą śluzówkę. Kurkuma jest tu wyjątkiem - nie podrażnia śluzówki żołądka.

Może więc być stosowana jako środek łagodzący stany zapalne żołądka i przełyku związane z chorobą wrzodową i refluksem. Stany zapalne towarzyszą również chorobom jelit, w tym zespołowi jelita drażliwego. Regulacyjne i przeciwbakteryjne właściwości kurkuminy sprawiają, że skutecznie wspomaga ona zwalczanie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

Kurkuma, a praca trzustki

Kurkumina reguluje wydzielanie enzymów trzustkowych, wywierając korzystny wpływ na pracę trzustki. Ma to znaczenie dla cukrzyków, a także dla osób zdrowych, którym zależy na uregulowaniu poziomu glukozy we krwi - dla poprawy samopoczucia i w celu walki z nadwagą.

Kurkuma łagodzi także objawy ciężkich i trudnych w leczeniu chorób, takich jak przewlekłe zapalenie trzustki. Wiąże się to z faktem, że substancja ta ma silne właściwości przeciwzapalne i reguluje wydzielanie żółci (do głównych przyczyn zapalenia trzustki należy kamica żółciowa).

Działanie kurkumy nie jest przy tym maskujące, objawowe - kurkuma zwalcza bezpośrednio najczęstsze przyczyny najczęstszych schorzeń trzustki.

Kurkumina, a schorzenia układu krwionośnego

Do mniej znanych właściwości kurkuminy należy jej zdolność obniżania ciśnienia krwi. Działa ona korzystnie na ściany naczyń krwionośnych, zwalczając pojawiające się w nich stany zapalne - zwłaszcza te, które wywoływane są przez kwas arachidonowy.

Jej oddziaływanie na układ krwionośny jest więc podobne do działania aspiryny. Kurkumina działa także przeciwmiażdżycowo - hamuje agregację płytek krwi.

Kurkuma nie jest "cudownym lekarstwem"

Działanie przeciwnowotworowe kurkumy jest udowodnione w badaniach klinicznych. Kurkumina spowalnia rozwój wielu rodzajów nowotworów. Niestety, nie jest tak w każdym przypadku, zdarza się nawet przeciwne działanie kurkuminy, pobudzenie komórek nowotworowych do podziału.

Kurkumy nie należy więc traktować jako "cudownego lekarstwa" - w przypadku poważnych schorzeń konieczna jest zawsze konsultacja lekarska.

Kurkuma w kosmetyce - wpływ kurkuminy na skórę i włosy

Kurkuma to silny antyoksydant, który spowalnia proces starzenia się skóry. Właściwości barwiące kurkumy ograniczają oczywiście jej zastosowanie w preparatach kosmetycznych do użytku zewnętrznego.

Jej właściwości antyoksydacyjne i regenerujące są zbawienne dla skóry i włosów, można je wykorzystać w pełni wyłącznie dzięki suplementom diety stosowanym wewnętrznie.

kurkuma w kosmetyce

Właściwości przeciwzapalne kurkumy sprawiają, że często stosuje się ją w peelingach do skóry głowy. Pobudzają one znacznie pracę cebulek włosowych. Naturalną kurkumę dodaje się także do maseczek do włosów, a nawet do szamponów.

W zbyt dużej ilości może ona jednak nadać włosom brzydki żółtawy koloryt.

W codziennej pielęgnacji delikatnych i rzadkich włosów korzystna jest więc kurkuma w kapsułkach - zwalcza ona zapalenie mieszków włosowych i pobudza ich pracę.

Czy kurkuma jest dla wszystkich?

Kurkuma nie jest przyprawą pikantną. Nie muszą się więc jej obawiać osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowe takie jak choroba refluksowa czy wrzody żołądka. To jedna z najbezpieczniejszych substancji leczniczych znanych człowiekowi. W odpowiednich dawkach stosować mogą ją także dzieci i kobiety w ciąży.

Reakcje alergiczne na kurkumę zdarzają się, są jednak bardzo rzadkie. Przedawkowanie kurkumy jest jednak możliwe - w zbyt dużych ilościach wywołuje ona nudności i zawroty głowy.

Głównym przeciwskazaniem do przyjmowania dużych ilości kurkuminy są kamienie żółciowe oraz żółtaczka. Wiąże się to z faktem, że kurkuma znacznie zwiększa wydzielanie żółci. Dla większości chorych jest to korzystne, stosowanie kurkumy wymaga jednak w przypadku tych schorzeń kontroli lekarskiej. Niekontrolowanego stosowania kurkumy unikać powinny także osoby po operacji usunięcia woreczka żółciowego.

 

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl