2

2

-1

0

Nowości

Promocje

[]

Najnowsze Artykuły
Tagi
Owoc dzikiej róży - wyjątkowo bogate źródło witaminy C
Owoc dzikiej róży - wyjątkowo bogate źródło witaminy C

dzika róża krzak

Na świecie znanych jest około 1400 gatunków i odmian róż. W Polsce dziko rosną 23 gatunki tej rośliny. Najczęściej rosną na brzegach lasów, na miedzach i leśnych przydrożach, w zaroślach, w pobliżach domostw, na słonecznych zboczach oraz nieużytkach.


Spis treści


 

Dzika różna jest również sadzona na plantacjach, na potrzeby przemysłu farmaceutycznego. Najcenniejsze w dzikiej róży są owoce i kwiaty.

Kiedy kwitnie dzika róża?

Kwiaty dzikiej róży są różowe lub białawe, pięciopłatkowe, pachnące, osadzone są pojedynczo bądź zebrane w baldachogrona. Kwitnie w maju i czerwcu.

Owoce dojrzewają we wrześniu i październiku.

Dzika róża – substancje czynne

Owoce dzikiej róży to najbogatsze źródło witaminy C, występujące naturalnie w Polsce. Naturalna witamina C jest kilkakrotnie skuteczniejsza w swoim działaniu, od tej syntetycznej. Owoce dzikiej róży posiadają aż 30 do 40 razy więcej witaminy C niż cytrusy!

Ponadto zawierają dużo innych witamin i substancji, mających korzystny wpływ na zdrowie.

Owoc dzikiej róży zawiera:

  • witaminę A
  • witaminę B1
  • witaminę B2
  • witaminę E
  • witaminę K
  • witaminę P
  • karotenoidy
  • flawonoidy
  • garbniki
  • kwasy organiczne
  • cukry
  • ksantofile
  • pektyny
  • olejki eteryczne

Właściwości lecznicze owoców dzikiej róży

dzika róża owoce w mieczceZastosowanie owocu dzikiej róży jest powszechnie znane od kilku tysięcy lat. Wykorzystywana była zarówno jako pożywienie, jak i w lecznictwie.

Owoc dzikiej róży stosowany jest podczas leczenia chorób serca, nadciśnienia, chorób wątroby, a także schorzeniach nerek czy alergii.

Kolejną zaletą owoców dzikiej róży jest działanie wzmacniające.

Owoce stosuje się jako lek witaminowy podczas przeziębienia, w nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, a także w chorobach zakaźnych w okresie rekonwalescencji.

Stosując dziką różę można wzmocnić działanie układu odpornościowego.

Dzika róża działa również:

  • moczopędnie i oczyszczająco
  • przeciwskurczowo
  • przeciwbakteryjnie
  • przeciwzapalnie
  • przeciwszkorbutowo
  • żółciopędnie
  • przeciwbiegunkowo
  • hemostatycznie

Płatki kwiatowe dzikiej róży stosowane są przy:

  • bólach gardła
  • niestrawnościach
  • ranach
  • chorobach skóry

Jak suszyć dziką różę?

Owoce dzikiej róży zbiera się, gdy są czerwone bez szypułek, od sierpnia do października, przed nadejściem przymrozków.

Suszy się je w całości lub przed suszeniem rozcina się je, wydrąża i wyrzuca orzeszki razem z włoskami. Niewielkie ilości dzikiej róży można wysuszyć w suszarni naturalnej. Należy je rozłożyć pojedynczą, cienką warstwą w zacienionym miejscu, o dobrym przewiewie, np. na drewnianym strychu pod blaszanym dachem przy słonecznej i suchej pogodzie.

Kiedy jest zimno i wilgotno, większe ilośći owoców należy suszyć w suszarni ogrzewanej w temperaturze do 350C lub rozpoczynać suszenie w temperaturze 1000C, a dosuszać przy 350C (uchroni się wtedy więcej witaminy C). Prawidłowo ususzone owoce dzikiej róży powinny się kruszyć w dłoniach.

Płatki z kwiatu dzikiej róży zbiera się na początku kwitnienia podczas suchej pogody, w przewiewie i cieniu, poprzez rozłożenie cienkiej warstwy. Można również suszyć je suszarni ogrzewanej w temperaturze do 350C.

Jak spożywać suszoną dziką różę?

Napar z owoców róży: 1 łyżkę rozdrobnionych owoców zalać szklanką wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Przecedzić. Pić 3 razy dziennie po szklance.

Napar stosuje się przy anemii, osłabieniu, awitaminozie.

Odwar z owoców róży: 1 łyżkę rozdrobnionych owoców zalać szklanką ciepłej wody i gotować pod przykryciem przez 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Odstawić na 15 minut. Przecedzić.

Pić 3 razy dziennie po szklance. Odwar reguluję przemianę materii, działa moczopędnie, stosowany jest również w reumatyzmie i cukrzycy.

Nalewka z owoców dzikiej róży: do 500g owoców róży dodać 250g cukru i zalać 1l mocnego wina lub 0,75l czystej wódki. Odstawić do ciepłego miejsca na tydzień, co pewien czas wstrząsnąć.

Po tygodniu przecedzić różaną masę przez gazę lub inny podobny materiał i wycisnąć resztki płynu. Otrzymany płyn przelać do ciemnych butelek, wstawić do lodówki.

Pić 2 razy dziennie po kieliszku nalewki. Nalewka wzmacnia apetyt, poprawia trawienie, zwłaszcza po zatruciach pokarmowych.

Dzika róża - ile witaminy C?

witamina C baner na stronęOwoce dzikiej róży zawierają niesamowicie dużą zawartość witaminy C. 100 gramów owoców może zawierać aż 2000 - 3500 mg witaminy C.

Na ostateczną zawartość kwasu askorbinowego w dzikiej róży wpływają różne czynniki: termin i warunki zbioru oraz przechowywania.

W owocach świeżych, ilość witaminy C jest o wiele wyższa niż w owocach przejrzałych. Suszona dzika róża lub jej liofilizowane owoce, mogą zawierać wyższą ilość związków aktywnych w 100 gramach. Dzieje się tak z uwagi na skoncentrowanie substancji wynikające z procesu obróbki i usunięcia wody z surowca.

Inne najlepsze źródła witaminy C (zawartość w 100 g produktu):

  • papryka żółta - 183g
  • czarna porzeczka - 181 mg
  • natka pietruszki - 133 mg
  • papryka czerwona - 128 mg
  • jarmuż - 120 mg
  • kiwi - 92,7 mg
  • brokuł - 89,2 mg
  • brukselka - 62 mg
  • papaja - 61,8 mg
  • truskawki - 58,6 mg
  • pomarańcza - 53,2 mg
  • cytryna - 53 mg
  • kalafior - 44,3 mg
  • grejpfrut - 33,3 mg

Witamina C – rola i zastosowanie

Witamina ta zwana jest inaczej kwasem askorbinowym lub E300. Posiada szereg właściwości niezwykle korzystnych dla naszego zdrowia.

Organizm ludzki nie jest w stanie jej syntezować, nadmiar zaś jest wydalany z organizmu z moczem. Bardzo ważne jest, aby uzupełniać jej niedobory.

  • witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni przed działaniem wolnych rodników
  • wpływa na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego komórek i ich odnowę w procesie regeneracji tkanek
  • bierze udział w biosyntezie kolagenu, który jest budulcem tkanki łącznej, skóry, rogówki oka, zębów, chrząstki
  • ma wpływ na prawidłowe działanie układu immunologicznego
  • przyczynia się do prawidłowego działania układu nerwowego
  • bierze udział w procesie krzepliwości krwi
  • ma wpływ na szybsze gojenie się ran i oparzeń słonecznych
  • wpływa na lepsze wchłanianie się żelaza niehemowego oraz wapnia
  • ma właściwości bakteriostatyczne, a nawet bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych

Od czego zależy dawkowanie witaminy C?

Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy w organizmie, zależne jest od takich czynników jak:

  • płeć
  • wiek
  • stan zdrowia
  • aktywność fizyczna

Instytut Żywności i Żywienia określił minimalne dawki kwasu askorbinowego, wyrażone jako RDA (mg/dzień), dla poszczególnych grup wiekowych.

Wynoszą one:

  • niemowlęta: 20 mg/dzień
  • dzieci: 40-50 mg/dzień
  • młodzież: 50-75 mg/dzień
  • dorośli: 80 mg/dzień
  • kobiety w ciąży i podczas karmienia piersią 80-120 mg/dzień

Warto pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminę C zwiększa się w niektórych sytuacjach: stany chorobowe, biegunki, wymioty, zaburzenia łaknienia, cukrzyca, zwiększony wysiłek fizyczny, trudno gojące się rany.

Witamina C dla dzieci i niemowląt


Niemowlęta pozyskują witaminę C z mleka matki, jedzenia i mieszanek dla niemowląt. Po szóstym miesiącu życia zalecana jest suplementacja dzieciom, które nie są karmione piersią oraz dzieciom, które zjadają mniej niż 500 ml mieszanki dla niemowląt dziennie.

Dzieciom zaleca się podawanie witaminy C w postaci kropli, których stężenie wynosi zazwyczaj 100 mg/ml. Krople można dodać dziecku do butelki bądź wlać na łyżkę mleka, herbaty lub soku. Witamina C w kroplach jest łatwa w podawaniu i wydajna.

Niemowlętom do 2 roku życia należy podawać około pięciu do ośmiu kropelek dziennie, czyli około 25-40 mg witaminy C. Powyżej 2 roku życia można zwiększyć dawkę do 10 kropli, co odpowiada dawce 50 mg. W składzie kropel z witaminą C dostępnych w aptekach można znaleźć ekstrakt z owoców dzikiej róży lub z owoców aceroli.

Prawdopodobieństwo niedoboru witaminy C u dzieci i niemowląt jest większe niż nadmiernego spożycia.

Niedobory witaminy C

Witamina C potrzebna jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Możliwe objawy niedoboru witaminy C to:

  • obniżona odporność
  • ogólne osłabienie
  • zaburzenia wchłaniania żelaza
  • infekcje oraz zapalenie błon śluzowych
  • złe gojenie się ran
  • utrata apetytu
  • krwawienie dziąseł, rozwój próchnicy
  • nadczynność tarczycy
  • osłabienie procesu krzepnięcia krwi
  • osłabienie układu kostnego, osteoporoza
  • zaburzenia syntezy kolagenu (zanik jędrności i elastyczności skóry, zmarszczki)
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl