Witamina C w walce z przeziębieniem
Magdalena, 24 listopad 2020
Witamina C w walce z przeziębieniem

Witamina C lewoskrętna czy nie?
Witamina C to organiczny związek chemiczny, niezbędny do funkcjonowania organizmów żywych. Dla niektórych zwierząt, w tym ludzi, jest witaminą, czyli musi być dostarczany w pożywieniu. Naturalnie występującą formą witaminy C jest kwas L-askorbinowy, niekiedy określany (niepoprawnie) jako „lewoskrętna witamina C”.
Witamina C niezbędna do życia
Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, między innymi: ułatwia asymilację żelaza, utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej, ułatwia gojenie się ran, wzmacnia dziąsła i zęby, zabija bakterie wywołujące próchnicę zębów, wzmacnia odporność organizmu na infekcje.
Suplementacja witaminy C

Witamina C i zalety jej suplementowania zostały dogłębnie przebadane. Stwierdzono między innymi, że choć stosowanie tej witaminy nie wpływa na częstotliwość zachorowań na przeziębienie, to jednak czas trwania infekcji u osób dorosłych skraca się średnio o 8%. Suplementowanie tej witaminy u dzieci w dawce 1-2g dziennie skracało czas choroby o 18%! Natomiast jeżeli jest się osobą narażoną na ekstremalny wysiłek fizyczny (np.żołnierze stacjonujący w rejonie koła podbiegunowego, maratończycy), duże dawki witaminy C znacząco zmniejszą ryzyko wystąpienia przeziębienia.
Najlepsze suplementy z witaminą C
Wśród występujących na rynku preparatów z witaminą C można wyróżnić preparaty jedno- i wieloskładnikowe. Ze względu na formę suplementu najpopularniejsze są preparaty w kapsułkach oraz w proszku do sporządzania roztworu. Aby nie pogubić się w różnorodności i nadmiarze opcji, należy odpowiedzieć sobie na pytania:
Czy chcę przyjmować preparat jednoskładnikowy, zawierający wyłącznie witaminę C?
Takie preparaty sprawdzają się w sytuacji, gdy nie potrzebujemy suplementować innych witamin i minerałów, a suplementacja witaminy C jest najczęściej tymczasowa i podyktowana chwilowym niedoborem (spadek odporności).
Czy chcę przyjmować witaminę C razem z innymi składnikami, których mam niedobór w diecie?
Wiele preparatów z witaminą C zawiera również inne bardzo cenne lub minerały – cynk, wapń, magnez, które w połączeniu z witaminą C stanowią kompleks wzmacniający organizm. Niekiedy te pozostałe substancje mają też inne działania (wapń wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego).
Czy ważne jest dla mnie źródło witaminy C w suplemencie diety?
Witamina C jest związkiem chemicznym, występuje w różnym stężeniu w wielu składnikach spożywczych. Są preparaty zawierające czystą witaminę C oraz takie, które w składzie mają wyciągi (ekstrakty) lub sproszkowane fragmenty różnych roślin bogatych w witaminę C. Takimi cennymi źródłami witaminy C są np. owoce aceroli i dzikiej róży.
Witamina C z Aceroli

Acerola (Malpighia glabra) jest rośliną pochodzącą z Ameryki Środkowej. Owoc Aceroli znany jest z wyjątkowo wysokiej zawartości witaminy C. W 100 g aceroli znajduje się od 1000 do nawet 4500 mg czystej witaminy C, a jedna szklanka soku z aceroli (180ml) może dostarczyć tyle witaminy C, co 5 kg truskawek lub pomarańczy. Zawartość witaminy C w owocach może się różnić w zależności od etapu dojrzewania (najwięcej witaminy jest w niedojrzałych owocach), odmiany, miejsca uprawy i czynników środowiskowych. Co równie istotne, acerola jest również bogatym źródłem bioflawonoidów (chronią przed szkodliwym działaniem tzw. wolnych rodników), fenoli , antocyjanianów, karotenoidów i aminokwasów (asparaginy, proliny, kwasu asparaginowego, alaniny, seryny i kwasu γ-aminomasłowego (GABA). W owocach aceroli znajdzują się też: białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik, witaminy - witamina A i witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9) oraz minerały - cynk, magnez, miedź, fosfor, potas, sód, selen, wapń i żelazo.