2

2

-1

0

Nowości

Promocje

[]

Najnowsze Artykuły
Napięcie i stres - jak je pokonać?

W wyniku nadmiernego stresu pojawiają się objawy psychosomatyczne tj. ból głowy, mięśni czy kręgosłupa, problemy z koncentracją oraz bezsenność. Chroniczny stres negatywnie wpływa na układ nerwowy, pracę serca oraz innych organów.

Jak pokonać zgagę?

Zgaga to nieprzyjemna dolegliwość, która pojawia się zazwyczaj po zjedzeniu posiłku. Schorzenie to polega na cofaniu się soków żołądkowych do przełyku, co powoduje podrażnienia i uczucie palenia. Co jest najczęstszą przyczyną zgagi i jak sobie z nią radzić?

Strzelające kolana

Kolano to jeden z najbardziej skomplikowanych stawów, niezbędny do prawidłowego poruszania się. Problem strzykających kolan pojawia się u osób w różnym wieku. Objawu nie należy bagatelizować.

Tagi
Witamina C w walce z przeziębieniem
4.jpg

Witamina C w walce z przeziębieniem

 

Witamina C lewoskrętna czy nie?

Witamina C to organiczny związek chemiczny, niezbędny do funkcjonowania organizmów żywych. Dla niektórych zwierząt, w tym ludzi, jest witaminą, czyli musi być dostarczany w pożywieniu. Naturalnie występującą formą witaminy C jest kwas L-askorbinowy, niekiedy określany (niepoprawnie) jako „lewoskrętna witamina C”.

Witamina C niezbędna do życia

Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, między innymi: ułatwia asymilację żelaza, utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej, ułatwia gojenie się ran, wzmacnia dziąsła i zęby, zabija bakterie wywołujące próchnicę zębów, wzmacnia odporność organizmu na infekcje.

Suplementacja witaminy C

Witamina C i zalety jej suplementowania zostały dogłębnie przebadane. Stwierdzono między innymi, że choć stosowanie tej witaminy nie wpływa na częstotliwość zachorowań na przeziębienie, to jednak czas trwania infekcji u osób dorosłych skraca się średnio o 8%.

Suplementowanie tej witaminy u dzieci w dawce 1-2g dziennie skracało czas choroby o 18%! Natomiast jeżeli jest się osobą narażoną na ekstremalny wysiłek fizyczny (np.żołnierze stacjonujący w rejonie koła podbiegunowego, maratończycy), duże dawki witaminy C znacząco zmniejszą ryzyko wystąpienia przeziębienia.

Najlepsze suplementy z witaminą C

Wśród występujących na rynku preparatów z witaminą C można wyróżnić preparaty jedno- i wieloskładnikowe. Ze względu na formę suplementu najpopularniejsze są preparaty w kapsułkach oraz w proszku do sporządzania roztworu. Aby nie pogubić się w różnorodności i nadmiarze opcji, należy odpowiedzieć sobie na pytania:

Czy chcę przyjmować preparat jednoskładnikowy, zawierający wyłącznie witaminę C? 

Takie preparaty sprawdzają się w sytuacji, gdy nie potrzebujemy suplementować innych witamin i minerałów, a suplementacja witaminy C jest najczęściej tymczasowa i podyktowana chwilowym niedoborem (spadek odporności).

Czy chcę przyjmować witaminę C razem z innymi składnikami, których mam niedobór w diecie? 

Wiele preparatów z witaminą C zawiera również inne bardzo cenne lub minerały – cynk, wapń, magnez, które w połączeniu z witaminą C stanowią kompleks wzmacniający organizm. Niekiedy te pozostałe substancje mają też inne działania (wapń wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego).

Czy ważne jest dla mnie źródło witaminy C w suplemencie diety? 

Witamina C jest związkiem chemicznym, występuje w różnym stężeniu w wielu składnikach spożywczych. Są preparaty zawierające czystą witaminę C oraz takie, które w składzie mają wyciągi (ekstrakty) lub sproszkowane fragmenty różnych roślin bogatych w witaminę C. Takimi cennymi źródłami witaminy C są np. owoce aceroli i dzikiej róży.

Witamina C z Aceroli

Acerola (Malpighia glabra) jest rośliną pochodzącą z Ameryki Środkowej. Owoc Aceroli znany jest z wyjątkowo wysokiej zawartości witaminy C. W 100 g aceroli znajduje się od 1000 do nawet 4500 mg czystej witaminy C, a jedna szklanka soku z aceroli (180ml) może dostarczyć tyle witaminy C, co 5 kg truskawek lub pomarańczy.

Zawartość witaminy C w owocach może się różnić w zależności od etapu dojrzewania (najwięcej witaminy jest w niedojrzałych owocach), odmiany, miejsca uprawy i czynników środowiskowych. Co równie istotne, acerola jest również bogatym źródłem bioflawonoidów (chronią przed szkodliwym działaniem tzw. wolnych rodników), fenoli , antocyjanianów, karotenoidów i aminokwasów (asparaginy, proliny, kwasu asparaginowego, alaniny, seryny i kwasu γ-aminomasłowego (GABA).

W owocach aceroli znajdzują się też: białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik, witaminy - witamina A i witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9) oraz minerały - cynk, magnez, miedź, fosfor, potas, sód, selen, wapń i żelazo.

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl